Fjord Norge - Verdens beste reisemål!

Ekspertpanelet i National Geographic kårer Fjord Norge til verdens beste reisemål. Igjen!

Fjordutsikt på vei mot Kjerag

Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Fjord Norway

I en omfattende undersøkelse gjennomført blant 437 eksperter av National Geographic Societys Center for Sustainable Destinations og National Geographic Traveler Magazine, har Fjord Norge regionen fått topp karakter og øverste plassering.

133 av verdens beste reisemål har vært med i undersøkelsen og alle har blitt evaluert opp mot evnen til å ivareta destinasjonen på en bærekraftig og autentisk måte, samt tilby unike kvaliteter som sikrer regionens integritet som reisemål. Fjord Norge fikk 85 av 85 mulige poeng. I 2004 ble Fjord Norge vinner av samme kåring, men den gangen fikk regionen 82 poeng.

Spesielt evnen til å ta vare på den spektakulære og unike naturen, samt sikre et levende fjordlandskap med bosetning og ekte kultur blir fremhevet som viktige grunner for seieren.

Velkjente fjorder i Vest Norge

Reis i kjølvannet av handelsskuter og fiskebåter. Det meste av landskapet i Fjord Norge er uforandret siden vikingene seilte mot fjerne kyster.

Geirangerfjorden

Foto: Fred Jonny Hammerø/Møre og Romsdal fylke

Preikestolen

Foto: Odd Inge Worsøe

Sognefjorden

Strekker seg 204 km innover til foten av nasjonalparkene Jotunheimen og Jostedalsbreen.  Den er Norges lengste og dypeste, og verdens nest lengste fjord. 1308 m på det dypeste. Sognefjorden har vært en viktig samferdselsåre fra gammelt av.

Sognefjorden ligger sør i Sogn og Fjordane fylke.

Geirangerfjorden

15 km lang. Ble i 2005 innskrevet på UNESCOs liste over verdens kultur og naturarvsteder. Langs fjorden finner en høyt beliggende, fraflyttede gårder, tilgjengelig via sti og båt. Et av Norges mest besøkte turistmål med sin uberørte skjønnhet. Innerst i fjorden ligger Geiranger.  Midtveis inne i fjorden ligger ”De syv søstre” – en foss med omtrentlig fallhøyde på 300 meter. Navnet er oppstått fordi fossefallene på avstand kan ligne på håret til syv kvinner. På motsatt side av fjorden ligger fossefallet ”Friaren".

Geirangerfjorden ligger i Møre og Romsdal fylke.

Nærøyfjorden

19 km lang og utgjør en arm av Aurlandsfjorden som igjen er en arm av Sognefjorden. Strekker seg  til det lille stedet Gudvangen. Dette er verdens smaleste fjord. Kun 250 meter på det smaleste. Fjellene i området strekker seg hele 1800 meter over havflaten. Også her kan man løfte blikket høyt og finne fraflyttede bygder som Dyrdal og Styvi.  Nærøyfjorden ble i 2005 innskrevet på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Nærøyfjorden ligger i Sogn og Fjordane fylke.

Hardangerfjorden

179 km lang. Norges nest lengste fjord og den tredje lengste i verden. Største dyp ligger halvveis inne i fjorden og er på mer enn 800 meter. Berømt for fruktblomstringen. Isbreen Folgefonni ligger på sørsida av Hardangerfjorden. Stor tetthet av oppdrettsanlegg for laks, gjør Hardangerfjorden til en av fire store oppdrettsregioner i verden. Det er ulovlig å fiske laks uten tillatelse i fjorden.

Hardangerfjorden ligger i Hordaland fylke i området Hardanger.

Hjørundfjorden

33 km lang. Regnes av mange som en av de vakreste i verden fordi den er omkranset av en mengde spisse fjelltopper på begge sider. Disse er Sunnmørsalpenes kjerneområde.  Ytterst i nord er fjorden 2,5 km bred. Smalner mot fjordbunnene. På det dypeste er den 441 meter.

Hjørundfjorden ligger i Møre og Romsdal fylke.

Lysefjorden

42 km lang og nesten 500 meter på det dypeste. Kjente fjellplatåer som Preikestolen og Kjerag ligger langs fjorden.

Lysefjorden ligger i Ryfylke.