Bergen - "gateway to the fjords"

Bergen er "Byen mellom de syv fjell".  Det er også havnebyen med Vågen, Byfjorden og Puddefjorden hvor det til alle tider har vært en livlig trafikk av store og små båter i travel virksomhet for å bringe folk og varer til og fra byen.

Bergen fra Fløyen

Foto: Paul Smit/IMAGO

En gang kom nordlandsjektene med tørrfisk til kjøpmennene på Bryggen. Andre kom med klippfisk fra Nordmøre eller andre steder på kysten. Fjordabåtene dampet ut fra Vågen hver ettermiddag med sin fargerike last av folk og fe. I dag finner du på Vågen hurtiggående katamaranbåter som bringer folk raskt og sikkert til grender langs kysten fra Stavanger til Selje ved Stad. Noen har sine ruter innover i fjordene, og også for en turist kan det være en fin måte å oppleve Vestlandet og Fjordfylkene på å reise sjøveien.

Innerst ved Vågen finner du Fisketorget. Nedre Fløibanestasjon er på Vetrlidsalmenning like ved Torget. Fra Torget strekker Bryggen (tidligere ’Tyskebryggen’)  seg med sin spissgavlete husrekke utover mot Skoltegrunnskaien.  I sommersesongen kan det ligge turistskip på rekke og rad her ute. Busslast på busslast med cruiseturister bringes derfra til Troldhaugen, Fantoft stavkirke og andre severdigheter i byen og omegnen. På den andre siden av Vågen, Strandsiden, ligger lokalrutebåtene. Ytterst ute ligger Nordnes med Havforskningsinstituttet og Akvariet.

Knøsesmauet

Foto: Bergen Reiselivslag/Oddleiv Apneseth

Bryggen

Foto: Bergen Reiselivslag/Per Eide

Opplevelser og attraksjoner i Bergen

I denne oversikten finner du kun noen av de attraksjoner og severdigheter tilreisende til Bergen og fjordene ofte benytter seg av. For en komplett oversikt over alle attraksjoner og severdigheter i Bergen så anbefaler vi et besøk på Bergen Reiselivslag sin hjemmeside www.visitbergen.com.

God fornøyelse!

Attraksjoner i Bergen

Bryggen og det hanseatiske kvarter

På Unescos liste over verdens kulturarv. Den eldste delen av bryggen ble gjennoppbygget etter brannen i 1702. Brannen i 1955 ødela flere gårder.
Utgravningene etter siste brann brakte mange interessante arkeologiske funn for dagen. Disse kan du se på Bryggen Museum.

Fisketorget

Fisketorget i Bergen har lange tradisjoner, og er i dag et møtested for byens egne innbyggere og alle besøkende. Forsøk et ferskt rundstykke med laks, mens du ser på folkelivet.
www.torgetibergen.no

Håkonshallen og Rosekrantztårnet

Håkonshallen ble bygd mellom 1247 og 1261 og var en del av Håkon Håkonsons kongsgård. Rosenkrantztårnet  ble bygget i perioden 1562-68 av lensherre Erik Rosenkrantz.
www.bymuseet.no

Fløybanen / Fløyen

Går opp til fløyfjellet 320 moh. hvor man har en praktfull utsikt over Bergen og omland. Flotte gangstier i området.
www.floibanen.no

Ulriksbanen

Tar deg til det høyeste av Bergens syv fjell 643 moh. Avgangsstasjon bare 10 minutters gange fra Montana.
www.ulriken.com

”Gamle Bergen”

Friluftsmuseum med ca 40 karakteristiske Bergens-hus fra perioden 1700-1900. Ligger i et nydelig parkområde.  
www.bymuseet.no

Akvariet

En av Europas største samlinger av saltvannsfisk, seler, pingviner. Supervideograf.
www.akvariet.no

Troldhaugen – Edvard Griegs hjem

Edvard Griegs hjem og komponisthytte bygget i 1885. Troldsalen (konsertsal ) ble bygget i 1985 og Griegs  museum i 1995. Det arrangeres jevnlig konserter.
www.troldhaugen.com

Lysøen – Ole Bulls sommerresidens

Ole Bulls villa med musikkhall ble bygget i 1872. Særpreget arkitektur.
www.lysoen.no

Hanseatisk Museum

Viser hvordan de tyske kjøpmennene levde og handlet på Bryggen i Bergen. Man har tatt vare på gamle interiører og utstyr fra hansatiden.
hanseatisk museum

Lepramuseet – Armauer Hansen

Medisinske historiske samlinger St.Jørgens hospital, som var et hospital for spedalske.
Informasjon om norsk innsats i kampen mot lepra, og om Armauer Hansens liv og virke.
lepramuseet

Vestlandske Kunstindustrimuseum

Kunsthåndverk og design gjennom 500 år. Stor Kina-utstilling
www.vk.museum.no

Bryggens Museum

Fast utstilling av funn fra Bergens historie. Verdens største runesamling. Viser rester av Bergens eldste bebyggelse fra 1200-tallet.
www.bymuseet.no

Bergen Museum (Universitetet)

Kulturhistoriske samlinger inkludert arkeologiske og antropologiske samlinger.
Naturhistoriske samlinger som omfatter botaniske, geologiske og zoologiske samlinger. Nord-Europas største hvalsamling.
www.bergenmuseum.uib.no

Bergen Sjøfartsmuseum

Skipsfartshistorie fra de eldste tider og frem til i dag. Skipsmodeller, utstyr, kart , navigasjon og forskjellige typer sjømannsarbeid.
www.bsj.uib.no

Høyteknologisenteret

Nytt besøkssenter for naturvitenskap. Interaktiv utstilling.
www.bergenvitensenter.no

Fantoft Stavkirke

Opprinnelig bygget  i Sogn i 1150. Ble flyttet til Bergen i 1883. Brant ned til grunnen i 1992. Gjenreist i 1995

Gamlehaugen

Opprinnelig statsminister Chr. Michelsens hjem. Er i dag Bergens kongebolig.

Bergen Kunstmuseum

Består av tre avdelinger- Lysverket, Rasmus Meyers Samlinger og Stenersensamlingene.
www.bergenartmuseum.no

Festivaler i Bergen

Mellom mange kan nevnes:

  • Festspillene i Bergen, årlig og internasjonal
  • Nattjazz. Nord-Europas lengste jazzfestival
  • Bergen Art festival
  • Bergen filmfestival

Dagsturer i Bergen

Vi har her plukket ut noen forslag til dagsturer i Bergen.

Bryggen og Edvard Griegs hjem

Sightseeing på Bryggen - en historisk spasertur gjennom Bryggens trehusbebyggelse med besøk på Bryggens Museum, Schøtstuene og Hanseatisk Museum. Ettermiddagstur til Troldhaugen, komponisten Edvard Griegs hjem. Kveldskonsert.

Sightseeing og kunst

3-timers bysightseeing, en introduksjon av Bergen. Omfattende rundtur i de sentrale deler av byen. Besøk på Gamle Bergen Museum og Akvariet. Guidet ettermiddagstur til byens kunstsamlinger: Rasmus Meyers Samlinger, Stenersens Samlinger, Bergen Kunsthall og Vestlandske Kunstindustrimuseum.

Kultur og natur

Sightseeing på Bryggen - en historisk spasertur gjennom Bryggens trehusbebyggelse med besøk på Bryggens Museum, Schøtstuene og Hanseatisk Museum. Inkludert laksesmørbrød på Fisketorget. 4-timers båtcruise til Osterfjordens bratte fjell, tårnhøye stup og smale fjorder.

Bergen som middelalderby og tur på Fløyen

Spasertur gjennom Norges største by i Middelalderen. Besøk på Bergen Museum, Håkonshallen, Rosenkrantztårnet og Mariakirken. Piknik på Fløyen. Ettermiddagstur i noen av byens gamle smau og smug.

Trebyen Bergen

Man starter om morgenen i Gamle Bergen Museum, et friluftsmuseum med over 40 karakteristiske trehus fra 1800-tallet. Etterfølges av busstur med hovedvekt på trehusbebyggelsen i Bergen, bl.a. Damsgård Hovedgård, bygd i rokokko-stil i 1780.

Fisk og marine dyreater i Bergen

Morgentur til Akvariet, et av Europas største, med seler, pingviner, fisker og mer. Turen fortsetter til Bergen Museum og "Hvalsalen", en av verdens største utstillinger av hvaler og andre marine skjeletter. Ettermiddagen tilrettelagt for å oppleve Bergen på egen hånd med Bergenskortet.

Dagsturer fra Bergen

Her kommer noen forslag til dagsturer utenfor selve byen.

Norge i et Nøtteskal.

Turen begynner med tog fra Bergen til Myrdal. Videre med flåmsbanen ned den dramatiske og vakre  Flåmsdalen. Båt langs fjordene fra Flåm til Gudvangen. Buss over Stalheimskleivene fra Gudvangen til Voss, og tog fra Voss til Bergen. Dette er Norges mest populære dagstur!
På denne turen får du oppleve bl.a. Nærøyfjorden, som nå er kommet på Unescos liste over verneverdige steder.
De norske fjordene er også kåret som verdens beste reisemål av det prestisjetunge reiselivsmagasinet National Geographic.

Sognefjorden og Flåmsbanen

Ekspressbåt fra Bergen og inn den lange og vakre Sognefjorden til Flåm. Tog fra Flåm til Myrdal og videre med tog fra Myrdal til Bergen.

Sognefjorden og Stalheim

Ekspressbåt fra Bergen og inn Sognefjorden – man skifter båt midt på fjorden. Inn Nærøyfjorden til Gudvangen. Buss fra Gudvangen via Stalheim til Voss, og videre derfra med tog til Bergen.